• Generalități
  • Compatibilități și idei de mixare
  • Proprietăți
  • Aplicații practice
  • Precauții
  • Păstrare
  • Resurse
  • Compoziția chimică

Generalități

  • Nume latin

    Cinnamomum verum sinonim Cinamonum zeylanicum

  • Denumirea în engleză

    Cinnamon bark

  • Familia botanică

    Lauraceae

  • Principalii compuși chimici

    trans cinnamaldehyde, cinnamyl acetate, β phellandrene, eugenol

  • Țara de origine

    Sri Lanka

  • Metoda de extracție

    Distilare cu aburi

  • Partea plantei din care se extrage uleiul

    scoarța

  • Cultura

    organică

  • Nota - rata de evaporare

    mijloc

Compatibilități și idei de mixare

Uleiul de scorțișoară se combină bine cu ghimbir, lavandă, mandarină, portocală, pin, rozmarin, ylang ylang, cimbru.

Spray suprafețe dezinfectant și antimicrobian

50 ml oțet alb

50 ml apă

6 pic. scorțișoară

4 pic. cuișoare

6 pic. portocală

1 sticlă cu pulverizator

Amestecă toate ingredientele, agită bine sticla înainte de fiecare utilizare. Atenție! Această soluție poate să strice suprafețe precum piatra naturală sau lemn. A se utiliza cu grijă în așa fel încât să nu ajungă pe piele sau în ochi.

 

Proprietăți

Proprietăți emoționale/energetice.

Inspiră curaj și putere.

Oferă protecție emoțională în momente grele.

Înalță și oferă bună-dispoziție.

Proprietăți terapeutice.

Antimicrobian. Uleiul de scorțișoară demonstrează efecte antibacteriene asupra multor agenți patogeni precum Salmonella enterica, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Micrococcus luteus, Alcaligenes faecalis, Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Serratia marcescens. De asemenea, uleiul de scorțișoară obținut din  scoarță are proprietăți antibacteriene împotriva multor agenți patogeni care afectează sistemele respirator și digestiv, precum Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes S. aureus. Cinamaldehida are potențial în lupta cu E. coli si Pseudomonas.

Antioxidant. A fost demonstrat prin studii faptul că atât scorțișoara în forma ei naturală, cât și uleiul esențial de scorțișoară au proprietăți antioxidante puternice.

Acaricid. Există studii care au demonstrat potențialul acaricid al uleiului de scorțișoară. Nu este încă pe deplin înțeles felul în care acesta acționează, însă pare să fie eficient în lupta cu acarienii.

Antiinflamator. Atân cinalmadehida, cât și alți compuși din uleiul de scorțișoară au activitate antiinflamatorie.

Nervin. Uleiul de scorțișoară are un efect tonic asupra sistemului nervos.

 

Aplicații practice

Sistemul imunitar. Uleiul esențial de scorțișoară protejează, reface, oferă putere fiind un extraordinar susținător al întregului organism. Potențialul său antimicrobian îi confirmă aceste proprietăți de susținere.

Sistemul digestiv. În medicina tradițională chineză uleiul de scoțișoară este folosit pentru lipsa apetitului, flatulență, constipație, diaree.

Sistemul respirator. Datorită proprietăților antimicrobiene, precum ți a celor pe fond emoșional și energetic, uleiul de scorțișoară trebuie să facă parte din trusa de prim ajutor în caz de răceli, gripe, viroze respiratorii.

Sănătate orală. Poate fi adăugat în pastele de dinți sau apele de gură făcute în casă datorită proprietăților lui de a lupta împotriva durerilor dentare și a respirației urât mirositoare.

Efect acaricid. Studiile i-au demonstrat un foarte bun efect acaricid. Face echipă bună în acest sens cu uleiurile de cuișoare, rozmarin, eucalipt.

Purificarea aerului. Împreună cu uleiurile de lămâie și portocală, uleiul de scorțișoară va face o combinație foarte eficientă pentru purificarea aerului din încăperi și susținerea întregului organism.

Precauții

A nu se folosi în timpul sarcinii și alăptării.

Puternic iritant pentru piele. Essentia Oil Safety recomandă diluția maximă de 0,07% pentru aplicare topică.

Atunci când este ingerat interacționează cu medicația pentru diabetici.

Luat intern, are un efect negativ în caz de afecțiuni precum hemofilie și alte boli de coagulare a sângelui, ulcer peptic, precum și în caz de recuperare după operații.

 

Păstrare

  • A se păstra la loc uscat, rece și ferit de lumină. Recomandăm păstrarea uleiurilor esențiale în frigider, într-o cutie închisă (pentru ca mirosul lor să nu cuprindă și mâncarea).
  • A nu se păstra la îndemâna sau vederea copiilor.
  • A se păstra departe de orice sursă de foc, deoarece uleiurile esențiale sunt inflamabile.
  • A se păstra cu capacul bine închis.
  • A se păstra în ambalajul inițial. Dacă e necesar să le mutați, folosiți recipiente sterile de sticlă colorată.
  • A nu se folosi în scop terapeutic (difuzare, inhalare, aplicare cutanată) după data expirării menționată pe ambalaj. După această dată, pot fi folosite pentru curățenie.

Resurse

Bahadon, S.R., and F. Azarhoosh. 2013. Study on acaricidal activity of cinnamon, mint and eucalyptus extracts in control of poultry red mite (Dermanyssus gallinae). Journal of Veterinary Research68 (3):203–208.

Bakkali, F., S. Averbeck, D. Averbeck, and M. Idaomar. 2008. Biological effects of essential oils—
A review. Food and Chemical Toxicology 46 (2):446–475.

Barceloux, D.G. 2009. Cinnamon (cinnamomum species). Disease-a-Month 55 (6):327–335.

Chao, S.C., D.G. Young, and C.J. Oberg. 2000. Screening for inhibitory activity of essential oils on
selected bacteria, fungi and viruses. Journal of Essential Oil Research 12 (5):639–649.

Chericoni, S., J.M. Prieto, P. Iacopini, P. Cioni, and I. Morelli. 2005. In vitro activity of the essential oil of Cinnamomum zeylanicum and eugenol in peroxynitrite-induced oxidative processes. Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (12):4762–4765.

Dhuley, J.N. 1999. Anti-oxidant effects of cinnamon (Cinnamomum verum) bark and greater cardamom (Amomum subulatum) seeds in rats fed high fat diet. Indian Journal of Experimental Biology 37:238–242.

El-Baroty, G.S., H.H. Abd El-Baky, R.S. Farag, and M.A. Saleh. 2010. Characterization of antioxidant and antimicrobial compounds of cinnamon and ginger essential oils. African Journal  of Biochemistry Research 4 (6):167–174.

Gill, A.O., and R.A. Holley. 2004. Mechanisms of bactericidal action of cinnamaldehyde against
Listeria monocytogenes and of eugenol against L. monocytogenes and Lactobacillus sakei. Applied
and Environmental Microbiology 70 (10):5750–5755.

Hili, P., C.S. Evans, and R.G. Veness. 1997. Antimicrobial action of essential oils: The effect of dimethylsulphoxide on the activity of cinnamon oil. Letters in Applied Microbiology 24 (4):269–275.

Husain, S.S., and M. Ali. 2013. Analysis of volatile oil of the stem bark of Cinnamomum zeylanicum and its antimicrobial activity. International Journal of Research in Pharmacy & Science 3 (4):40–49.

Inouye, S., T. Takizawa, and H. Yamaguchi. 2001a. Antibacterial activity of essential oils and
their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact. Journal of
Antimicrobial Chemotherapy 47 (5):565–573.

Jia, P., Y.J. Xue, X.J. Duan, and S.H. Shao. 2011. Effect of cinnamaldehyde on biofilm formation. A expression by methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Letters in Applied Microbiology
53 (4):409–416.

Lee, R., and M.J. Balick. 2005. Sweet wood—Cinnamon and its importance as a spice and medicine. Explore: The Journal of Science and Healing 1 (1):61–64.

Leela, N.K. 2008. Cinnamon and cassia. In Chemistry of Spices, eds. V.A. Parthasarathy, B. Chempakam, T.J. Zachariah, 124. Vol. 3. Wallingford, Oxfordshire, UK: CAB International.

Leung, A.Y., and S. Foster. 1996. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. John Wiley & Sons, New York.

Li, R.W., G.D. Lin, S.P. Myers, and D.N. Leach. 2003. Anti-inflammatory activity of Chinese medicinal vine plants. Journal of Ethnopharmacology 85 (1):61–67.

Miresmailli, S., and M.B. Isman. 2006. Efficacy and persistence of rosemary oil as an acaricide against twospotted spider mite (Acari: Tetranychidae) on greenhouse tomato. Journal of Economic Entomology 99 (6):2015–2023.

Na, Y.E., S.-I. Kim, H.-S. Bang, B.-S. Kim, and Y.-J. Ahn. 2011. Fumigant toxicity of cassia and cinnamon oils and cinnamaldehyde and structurally related compounds to Dermanyssus gallinae
(Acari: Dermanyssidae). Veterinary Parasitology 178 (3):324–329.

Oh, M.J. 2011. The acaricidal and repellent effect of cinnamon essential oil against house dust mite. World Academy of Science, Engineering and Technology 60:710–714.

Price, S., and L. Price. 2007. Aromatherapy for Health Professionals. Amsterdam: Elsevier Health
Sciences.

Shan, B., Y.-Z. Cai, J.D. Brooks, and H. Corke. 2007. Antibacterial properties and major bioactive components of cinnamon stick (Cinnamomum burmannii): Activity against foodborne pathogenic
bacteria. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 (14):5484–5490.

Shaughnessy, D.T., R.M. Schaaper, D.M. Umbach, and D.M. DeMarini. 2006. Inhibition of spontaneous mutagenesis by vanillin and cinnamaldehyde in Escherichia coli: Dependence on recombinational repair. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis 602 (1):54–64.

Singh, G., S. Maurya, and C.A.N. Catalan. 2007. A comparison of chemical, antioxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils, oleoresins and their constituents. Food and Chemical Toxicology 45 (9):1650–1661.

Veeraphant, C., V. Mahakittikun, and N. Soonthornchareonnon. 2011. Acaricidal effects of Thai
herbal essential oils against Dermatophagoides pteronyssinus. Mahidol University Journal of
Pharmaceutical Sciences 38:1–12.

 

Compoziția chimică

recenzii

  1. Claudia

    Mmm…delicioasa aroma uleiului de scortisoara. E uleiul de care aveam nevoie. I se potriveste foarte bine descrierea: “protecție emoțională în momente deosebit de provocatoare”. Cred ca e ulei foarte potrivit pentru antreprenori, proiecte noi si provocari. Imi place sa il miros in timp ce lucrez, ofera un suport emotional, concentrare si productivitate, fara a te simti obosit chiar si dupa o zi incarcata. Imi place si in combinatie cu spearmint sau eucalipt pentru inceput de raceala.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *